Rusko sa snaží zabezpečiť svoju flotilu na Kryme rušením GPS

By | 2024-04-21

Rusko začalo rušiť GPS (Global Positioning System) nad Krymom, aby ochránilo svoje strategicky dôležité zariadenia pred ďalšími ukrajinskými útokmi.

Podľa Naval News od začiatku novembra niekoľko lodí v sevastopolskom prístave hlásilo svoju polohu ako Sevastopolské medzinárodné letisko, asi 8 km severne od ich skutočnej polohy. Lode odovzdávajú svoju polohu prostredníctvom AIS (Automatic Identification System).

AIS je systém v lodnej doprave, ktorý slúži na identifikáciu lodí, ich rozmerov, kurzu a na použitie mobilnými a pevnými civilnými službami.

Ruské lode hlásia svoju polohu ako medzinárodné letisko v Sevastopole, čo je pravdepodobne neúmyselný vedľajší účinok ruského rušenia údajov GPS v oblasti. Zároveň radarové satelity zachytili značné rušenie, čo opäť naznačuje rušenie. Grafik Damien Simon.

Analytici Naval News sa domnievajú, že je možné, že lode nesprávne nahlásili svoju polohu buď úmyselne, alebo kvôli rôznym technickým problémom. Tento systematický prístup však naznačuje, že je za tým viac.

Nesprávne polohy lodí sa sústreďujú v okolí medzinárodného letiska, čo môže naznačovať, že sa tam nachádza zdroj rušenia.

Rusko je tiež známe tým, že používa rušenie GPS na ochranu kľúčových zariadení. Používa sa na ochranu sídla prezidenta Vladimira Putina v jeho luxusnej rezidencii na myse Idokopas, známej ako „Putinovský palác“.

Moscow and Beijing hold secret talks on Crimean tunnel project - WP

podobné zaujímavé témy

Moskva a Peking tajne rokujú o projekte krymského tunela – WP

Rozhovory boli reakciou na ruské obavy zo slabosti existujúceho 18 kilometrov dlhého mosta cez Kerčský prieliv, ktorý Ukrajina už dvakrát zbombardovala.

V správe sa tiež uvádza, že tam boli rozmiestnené rušiace systémy GPS po útokoch ukrajinských bezpilotných lietadiel na Moskvu. A lode boli vybavené výkonnými elektronickými bojovými systémami na ochranu prehliadky pri Dni ruského námorníctva v Petrohrade.

Vypnutie satelitov má určitý vojenský význam. Ukrajina ich nepochybne využíva ako jeden z mnohých nástrojov na monitorovanie aktivít ruských prístavov a plánovanie útokov.

Už skôr bolo hlásené, že Rusko v lete výrazne posilnilo bezpečnostné opatrenia na Čiernomorskej flotile v Sevastopole, ale to nedokázalo ochrániť ich veliteľstvo pred dvoma raketami Storm Shadow 22. septembra 2023. Potom pri útoku na veliteľstvo zahynulo 34 ruských dôstojníkov. a je možné, že medzi mŕtvymi bol aj veliteľ flotily admirál Viktor Sokolov.

Podľa britskej spravodajskej služby z 23. júna 2023 sa ruská obrana krymských vôd posilnila aj zvýšením počtu vycvičených morských cicavcov,

Námorníctvo tiež využíva veľryby beluga a tulene v arktických vodách. Rusko vycvičilo zvieratá na množstvo misií, ale misia v prístave Sevastopol je pravdepodobne zameraná na boj proti nepriateľským potápačom.

Napriek všetkému úsiliu Rusov chrániť svoju flotilu na Krymskom polostrove väčšina vojnových lodí ruskej Čiernomorskej flotily opustila svoj domovský prístav v Sevastopole a s návratom sa neponáhľajú.

Dňa 14. novembra informoval hovorca partizánskeho hnutia Ukrajincov a krymských Tatárov Ateš v Kyjeve. Dva mesiace po raketových útokoch na Sevastopoľ ukrajinské podzemie na Kryme potvrdilo, že ruské lode sa nevrátili do svojho domovského prístavu. odklonený do bezpečnej zátoky v prístave Novorossijsk na Kubáni v južnom Rusku.

Ukrajinskí agenti operujúci na ruskom území monitorujú pohyby ruskej flotily v oblasti Novorossijska a plánujú tam útoky na ruské námorné základne, uviedol zdroj.

„Vieme, že oni [velitelia ruského námorníctva] Ukrajinci hľadajú spôsoby, ako čeliť útokom. Už skôr v auguste však došlo k útokom na Novorossijsk,“ povedal zástupca Atešu.

Zdroj

Category: Uncategorized